Tips & Tricks

Tijd voor jezelf creëren en tot rust komen

Als thuisonderwijs ouder krijg ik vaak te horen: “ik zou dat niet kunnen, altijd samen zijn met mijn kinderen”. Vele mensen doen het klinken alsof het een gigantisch lastige taak is, maar je kan niet geloven hoe blij ik zelf was met de keuze die we gemaakt hebben. Geen evidente keuze, want het verandert uiteraard zeer veel, maar een keuze waar ik nog elke dag achter sta en die ons al veel moois gebracht heeft.
Is het altijd eenvoudig? Nee hoor.
Heb ik soms even tijd voor mezelf nodig? Uiteraard.

Thuisonderwijs geen opoffering, maar een eigen keuzen

Het belangrijkste om te onthouden is dat je een keuze gemaakt hebt en het dus geen opoffering is van jou kant. Elk moment van je leven kan je kiezen om een andere keuze te maken wanneer het niet meer juist voelt. Of het nu gaat het over je werk, je dromen najagen, thuisonderwijs, … wat dan ook. Uiteraard zijn er bepaalde gevolgen voor keuzes die je maakt, maar je hebt steeds de vrijheid om ze te maken.

Onthoud steeds het doel dat je voor ogen hebt in je keuze voor het thuisonderwijs.

Wat zit er achter je nood voor me-time?

Achter elke schreeuw voor me-time zit een stuk in jezelf dat aandacht nodig heeft. Dit kan gaan over opgebouwde stress, je overvraagt voelen, je niet gehoord voelen, …

Probeer altijd te achterhalen waarom je me-time nodig hebt deze keer en hoe je die tijd het beste kan invullen om aan die nood te voldoen. Dit helpt enorm in je persoonlijke ontwikkeling en zo ga je merken dat je steeds minder nood hebt aan die me-time.

Contact maken met de natuur helpt daar enorm in. Ga eens alleen een wandeling maken. Kijk en luister naar al het moois wat je tegenkomt. Gebruik al je zintuigen onderweg en probeer je gedachten stroom tegen te houden door gewoon aanwezig te zijn en rond te kijken.

Kleine momentjes van stilte creëren

Dit is voor mij persoonlijk de nummer 1 in zelfzorg. Ik ben een natuur mens die buiten moet zijn, die de vogels wil horen fluiten en die de zonnestralen op mijn gezicht wil voelen.

Wanneer je regelmatig kleine momenten van stilte kan creëren in je dag voel je zo de rust in jezelf opkomen. Deze kleine momenten zijn belangrijk en tegelijkertijd heel eenvoudig te vinden wanneer je meer thuis bent. Ga op zoek naar wat voor jou innerlijke rust geeft!

Voor mij is dat enkele minuten op de dorpel van onze veranda zitten wanneer de zon schijnt. Tasje koffie of thee erbij en gewoon even genieten van de zonnestralen die mijn gezicht raken. Dit is een moment van puur genot dat mij enorm veel rust geeft.


Neem je kind mee in het verhaal

Kinderen zijn nog pure wezens die enorm gevoelig zijn voor de energie die er hangt in de kamer. Ze pikken zo op wanneer je gestresseerd bent en gaan hier dan ook in mee. Is het je al opgevallen dat wanneer jij veel stress hebt je kinderen plots drukker zijn?
Ze houden enorm van congruent gedrag. Dit wil zeggen dat je laat zien welke emotie er speelt. Wanneer je bijvoorbeeld verdriet hebt en je dit laat zien is dit duidelijk voor je zoon/dochter, maar probeer je dit weg te steken onder een mantel van gemaakte vrolijkheid dan is dit heel verwarrend. Ze voelen verdriet, maar jij ziet er vrolijk uit – klinkt ook verwarrend toch?

Dit wil ook zeggen dat wanneer jij tot rust komt je kind hier gemakkelijk in kan volgen.
Vergeet je zoon/dochter niet mee te nemen in dit verhaal, want zij ondervinden de positieve gevolgen hier ook van. Vertel waarom je even je momentje rust en stilte neemt en wat dit doet met jou. Spoor je kind aan om na te denken over wat voor hem/haar een stilte moment kan zijn en probeer dit te integreren in de dag. Het is nooit te vroeg om te leren ontspannen! Onthoud dat je ook samen tot rust kan komen.

Mijn zoontje van 4 kent mijn momentje van stilte al. Hij weet dat ik dit zo fijn vind en helpt me zelfs met dit moment te kunnen nemen voor mezelf. Vorige week verdween hij plots in de veranda en kwam vervolgens vertellen dat hij een kussen had klaargelegd op de dorpel zodat ik even in de zon kon gaan zitten.


Communiceer tijdig met je partner en omgeving

Communicatie is zo belangrijk voor je eigen welbevinden, want je omgeving ziet niet wat er in jou omgaat. Vergeet niet te praten met je geliefden zodat zij weten wanneer ze je kunnen helpen en hoe ze dit kunnen doen.